Vánoce versus zdravý životní styl

Vánoce versus zdravý životní styl

Zdravý životní styl dnes hýbe světem. Nebylo tomu tak vždy, stačí se ohlédnout do doby před pouhými dvaceti lety, kdy tento fenomén teprve klíčil v myslích lidstva, aby se mohl připravit na výraznější explozi. Ta skutečně nadešla v současné době, většina z nás se alespoň okrajově zajímá o původ potravin, o jejich dopad na zdraví, snažíme se omezovat alkohol, přestat s kouřením a nahradit bílý cukr a rafinované polotovary něčím výživnějším.
vánoční cukroví

Vyměňte majonézu za jogurt

Zdravý životní styl zasáhl i do oslav vánočních svátků, některé tradiční recepty poupravujeme a nahrazujeme zdravějšími alternativami. Bílý cukr vystřídal třtinový hnědý nebo melasa, ztužené margaríny pak klasické máslo nebo za studena lisované rostlinné oleje.
Majonézu v salátech je vhodné vyměnit za bílý jogurt, zálivku na štědrovečerním salátu můžete doplnit olivovým olejem a trochou jablečného octa.
Do bramborových polévek je vhodné přidávat červenou čočku s pohankou, přičemž slavnostní pokrm dochutíme majoránkou a mletým kmínem.

Tradiční vinná klobása

Kdo si rád dopřává vinnou klobásu, měl by jí na Štědrý den pojídat spíše samostatně, bez přílohy. Tradiční recepty s bramborovou přílohou vytvoří z tohoto pokrmu těžce stravitelnou hmotu. Ideální je pouze dijonská nebo kremžská hořčice a eventuálně světlý chléb nebo topinky.
dortíčky s jahodami

Sváteční ovesné košíčky

Vánoční cukroví lze upéct i pro zdraví přijatelnějším způsobem, zajímavou volbou mohou být i makrobiotické, chuťově i nutričně vyvážené recepty. Jedním z nich je i návod na přípravu ovesných košíčků plněných pudinkem a ovocem. Směsí z ovesných vloček, medu, kokosového oleje a arašídového másla se plní formičky na výrobu muffin a vzniklé košíčky se pečou zhruba 15 minut na 170 stupňů. Naplní se vanilkovým pudinkem a doplní ovocem, nejlépe jahodami nebo borůvkami.


Comments are closed.