Proč je ovoce sušené mrazem zdravé a jak se dá využít?

Abychom ovoce uchovali co nejdéle, běžně jej sušíme. Kromě klasického sušení za pomocí vysokých teplot se využívá i sušení mrazem. V čem je to lepší?

Proč je ovoce sušené mrazem zdravé a jak se dá využít?

Čerstvé ovoce nemá příliš dlouhou trvanlivost, zvláště pak když se nám ovoce v jednom roce urodí příliš, jednoduše si jej usušíme. Klasickým způsobem je sušení ovoce za pomocí vysokých teplot, využívali jej už naši předkové a dodnes to děláme i my. Během druhé světové války se ale musela podobně jako ovoce, uchovat čerstvá i krev. A tak se vynalezlo sušení mrazem. Tento proces není tak jednoduchý, jako sušení teplem, jde o poměrně složitý proces, který potřebuje čas a využívá se k němu speciálních přístrojů. Podobně jako se kdysi tedy uchovávala krev, se dnes dá za pomocí suchého mrazu uchovávat ovoce. A má to oproti běžnému způsobu jednu obrovskou výhodu.

pexels-photo-4838747

Novinka, která vám zachutná

Lyofilizace, tedy proces sušení mrazem se sice vynalezl poměrně dost let zpátky, ovoce takto upravené je u nás docela novinkou. Mnoho lidí ještě pojem lyofilizace ještě ani nezná, kdo ale holduje zdravé výživě, jistě se s ním už setkal. Jde totiž o výživový hit a dnes jsou běžně k dostání různé druhy ovoce takto upravené. Doma si sice jen stěží ovoce mrazem usušíte, sehnat jej ale můžete takřka bez problémů. Výhody, které takové ovoce vyzdvihují, vás jistě přesvědčí, že je čas, ochutnat jej. Jahody sušené mrazem Nakliceno jsou nejznámější a nejoblíbenější, stejně tak i maliny, ovšem tento proces umožňuje usušit jakékoliv jiné druhy ovoce.

Kromě toho, že jde o zdravou a výživnou svačinku, dá se s tímto ovocem pracovat stejně jako s tím čerstvým. Hodí se tedy i pro přípravu sladkých dezertů, na pečení nebo na přípravu ovocných koktejlů. Lyofilizované ovoce přirozeně ztrácí svou původní hmotnost, je tedy o dost menší, než stejný druh ovoce v čerstvém stavu, zasytí vás však úplně stejně a navíc křupe. Právě křupavost lyofilizovaného ovoce je často vyzdvihována. Ale to není ta hlavní přednost.

pexels-photo-3326533

Uchování všech cenných látek

Pokud ovoce sušíme pomocí tepla, ztrácí se z něj valná většina cenných a zdraví prospěšných látek. Právě v tomto je lyofilizované ovoce lepší. Díky šetrnému procesu sušení mrazem se z takto upravovaného ovoce neztrácejí žádné cenné látky, vitamíny a minerály. Ovoce se tedy uchová a navíc si zachová i všechno to, co obsahuje a co je pro nás důležité. A to je jeho bezesporu největší výhoda.

Lyofilizované ovoce jste už možná i ochutnali, ani o tom nevíte. Výrobci zdravých svačinek se jej naučili do svých produktů přidávat. A jakmile tuto pochoutku ochutnáte, zamilujete si ji. Naučte se konečně mlsat zdravě a přitom i chutně.

About the Author

You may also like these